Idén att cykla till Paris uppstod redan 2001. En av Rynkeby Foods anställda, Knud Vilstrup, hade fått diagnosen KOL. Han ville därför göra något för sig själv, så han blev lite friskare – och rökavvänjning var inget alternativ!
Han fick en idé om att han skulle komma i bättre form samtidigt som han fick en upplevelse av det.
Den tanken vädrade han under Rynkebys jullunch senare samma år. Knud Vilstrup frågade Rynkebys dåvarande tekniska direktör, Torben Møller-Larsen, om det inte kunde vara ett spännande projekt att cykla ner och se Tour de France-loppet på Champs-Élysées – och om han kunde sponsra lite juice till resan. Torben Møller-Larsen gick med på det om han fick följa med på resan i gengäld.
Därefter ringde Knud Vilstrup vid några tillfällen upp Torben Møller-Larsen för att höra om resan kunde bli något. Efter flera försök fick han bifall. Han fick sponsrad juice för resan, 70 900 DKK för att starta projektet och ett krav på att det skulle vara minst 10 deltagare på resan. Teamet samlades under våren 2002 under namnet 'Team Rynke': 11 cyklister och en ensam servicedeltagare i minibussen var redo att åka den drygt 1 200 km långa resan från Ringe till Paris samma år.
Idén hade blivit verklighet.
Team Rynkeby grundades inte som ett välgörenhetsprojekt, men när cyklisterna kom hem från den första resan 2002 hade de 53 900 DKK i vinst och de bestämde sig för att donera till barncanceravdelningen vid Odense Universitetssjukhus. Efter en lyckad resa till Paris med många utmaningar övertalade Knud Vilstrup den dåvarande VD:n för Rynkeby Foods, Jørgen Dirksen, att investera pengar i projektet igen. Det blev starten på det välgörenhetsprojekt som finns idag, där antalet deltagare och sponsorer växer stadigt år för år – och det gör även donationerna till de organisationer som Team Rynkeby stödjer.